PARCOURS

De snelste triathlon van Nederland: racen op het legendarische circuit van Zandvoort!

OLYMPISCHE & SPRINT AFSTAND

ZWEMMEN

Olympisch: 1500 meter 

Sprint: 750 meter

Zwemmen in de Noordzee gebeurt zelden bij een Nederlandse triathlon. Wel bij DTS GP ZANDVOORT!


Maar de Noordzee kan grimmig en onvoorspelbaar zijn. Daarom is de reddingsbrigade ook bij deze wedstrijd in opperste paraatheid en houden we de omstandigheden nauwlettend in de gaten.


Deelnemers verzamelen 20 minuten voor de start van een OD wave of 15 min voor de start van een Sprint op de boulevard bij T1 voor de laatste briefing en vanaf daar lopen we 750 of 1500m naar de start van het zwemonderdeel.

 

We zwemmen altijd met de stroming mee en weten op de dag zelf pas welke kant dat is.

Als, door slechte weersom-standigheden of heel veel wind, de golven te hoog zijn en het onverantwoord is om te zwemmen, dan zullen we besluiten de triathlon om te zetten naar een Run Bike Run.


Deze beslissing kunnen we niet anders dan zeer kort van te voren nemen en uiteraard kun je, als deelnemer, dan beslissen niet te starten, maar er is geen recht op restitutie van enig inschrijfgeld. Dit geldt ook voor gehuurde wetsuits, welke al ruim voor de wedstrijd worden verstuurd.


Uiteraard is ook onze grootste wens dat de triathlon altijd doorgang vindt, maar safety first!

FIETSEN

Olympisch: 39.3 KM – 9 rondjes

Sprint: 18 KM – 4 rondjes 

Dit is het meest spectaculaire fietsparcours van Nederland en een bucketlist voor veel triatleten; fietsen over het Formule 1 Circuit van Zandvoort! Het Circuit is exact 4.251 KM lang.


Olympische Afstand:

Om op ongeveer 40 KM uit te komen moeten je scherp blijven, want je wilt niet een rondje te veel fietsen (= “langzame” eindtijd) en zeker geen rondje te weinig (= gediskwalificeerd).


Vanaf de boulevard T1 fiets je ongeveer 1.5KM en dan ben je op het circuit en kom je voor de 1e keer over de officiële finishlijn. Daar ligt een tijd-registratie-mat waar je overheen moet fietsen.


Vanaf dat moment ga je rondjes tellen. Je moet 9 rondjes dus nóg 9x over die lijn heen voordat je in jouw laatste fietsronde zit. In totaal passeer je die lijn dus 10x!  In je 9e, en dus laatste rondje moet je na iets meer dan driekwart van het circuit, afslaan naar de Paddock waar T2 staat.

 

Sprint Afstand:

nadat je voor de eerste keer de finishlijn bent gepasseerd tel je 4 rondjes. je komt dus in totaal 5x over die finishlijn heen!

 

Tip als je geen fietscomputer hebt: 10 of 5 elastiekjes om je pols en iedere keer als je de finishlijn passeert  gaat er 1 af.


Stayeren/driften is alleen toegestaan in de speciale STAYER RACE. In deze Stayer race zijn (triathlon)fietsen met handlebars/ligstuurtjes niet toegestaan!

LOPEN

Olympisch: 2 ronden 10 KM

Sprint: 1 ronde 5 KM

Hardlopen gaat voor het grootste deel over de onverharde service roads. Door de leuke hoogteverschillen is dit een uitdagend parcours terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van het uitzicht over het circuit waar je collega's nog aan het fietsen zijn. 

 

2 rondjes van 5KM voor de OD en 1 rondje voor de SPRINT.


De finish is op de Paddock. Een heroïsche finishstraat brengt jou over de finishlijn, waar je een prachtige medaille omgehangen krijgt en je een welverdiende gratis massage kunt krijgen.

DUATHLON

Bij een triathlon hoort zwemmen en uiteraard willen we dat het liefst en zijn we altijd positief ingesteld. Voor het zwemonderdeel hebben wij goed contact met de lokale reddingsbrigade. Ook houden we rekening met eb, vloed en de stroming. Zwemmen gebeurt evenwijdig aan de kustlijn. 1 strook van 750 meter of 1500 meter, met de stroom mee. Iedere 250m zie je een boei of beachvlag als herkenningspunt. Door de snel veranderende stand van het water (eb & vloed) moeten we de vlag of boei af en toe ook verplaatsen zodat de deelnemers toch altijd voldoende diepgang hebben om goed te kunnen zwemmen. De drie verschillende zandbanken voor de kust vragen om absoluut maatwerk tijdens het zwemonderdeel. 


Wij vragen alle deelnemers zich goed te informeren over de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke muistromen en hoe daar goed mee om te gaan. Ook in de deelnemersinformatie bespreken we dit. 


Ons streven is altijd dat het zwemonderdeel doorgang kan vinden, maar veiligheid en gezondheid van deelnemers staat voorop. Dat betekent als de golfen in de zee te hoog zijn en/of de stroming te heftig we, in overleg met de reddingsbrigade, kunnen besluiten het zwemonderdeel af te gelasten en te vervangen voor een extra looponderdeel. De triathlon wordt dan een Run Bike Run.


Deze beslissing kunnen we niet anders dan zeer kort van te voren nemen en uiteraard kun je, als deelnemer, dan beslissen niet te starten, maar er is geen recht op restitutie van enig inschrijfgeld. Dit geldt ook voor gehuurde wetsuits, welke al ruim voor de wedstrijd worden verstuurd.