ZWEMTECHNIEK BELANGRIJK OF NIET?

Veel triatleten gebruiken de winter, of de ‘off season’ maanden, om de basis te leggen voor een nieuw raceseizoen. Deze periode is ook perfect om te werken aan de zwemtechniek. We hebben de coaches van Personal Swimming gevraagd wat het belang is van een goede zwemtechniek en wat er in algemene zin verbeterd zou kunnen worden.

 

Personal Swimming traint en coacht al meer dan 10 jaar allerlei verschillende soorten zwemmers; van beginnende triatleten tot Kona-deelnemers en banenzwemmers tot jonge zwemtalenten. Alles vanuit hun passie en achtergrond als Olympische professionele zwemmers.

 

Coach Bas is één van de grondleggers van Personal Swimming en legt het ons uit. “De laatste jaren zien we dat steeds meer triatleten werken aan het verbeteren van hun zwemtechniek. “Eindelijk!” zouden we soms weleens willen zeggen, want lange tijd was het zwemmen een beetje bijzaak. Terwijl er zoveel te winnen is met een goede en efficiëntie borstcrawl zwemslag. Niet alleen maar qua de tijdwinst in het water, maar vooral qua energiebehoud voor de rest van de triatlon.

 

De atleten die bij ons komen, helpen we vooral met het inzichtelijk maken van hun verbeterpunten. Door een goede videoanalyse van de zwemslag te maken, zowel boven- als onderwater, laten we duidelijk zien waar er in de techniek iets te verbeteren valt. Sinds deze zomer doen we ook veel ‘Slag efficiëntie metingen’. De meting toont in overzichtelijke grafieken hoe efficiënt er gezwommen wordt. Met welke slaglengte en -frequentie ben je aan het zwemmen op verschillende snelheden. Dit biedt nog meer inzicht in wat je moet doen tijdens je zwemtrainingen. Voornaamste doel is slim te gaan trainen, om zodoende ook echt sneller te worden.

 

Deze maanden zijn uitermate geschikt om hieraan te werken, juist omdat je nu hierin mooie stappen kunt zetten. Tijdens het raceseizoen, of tijdens de maanden wanneer het warmer is of langer licht blijft, zien we dat vermoeidheid of het trainingsplan hier niet altijd ruimte toe biedt. Al brengt Bas daartegen in: “Er is altijd ruimte voor verbetering. In de tijd dat wij weken maakte van 35 uur trainen, waarvan 20 uur zwemmen. Werden techniektrainingen altijd aan het einde van de week of een zware conditionele set gedaan. Onder extreme vermoeidheid nog steeds kwalitatief goed zwemmen is dan de uitdaging. Eigenlijk niet anders dan een triatlon, zo goed mogelijk je race starten vanuit ontspanning en efficiëntie brengt het beste eindresultaat.

 

 

Wil je zelf een keer aan de slag gaan met een privéles? Met de volgende code PS10ACTIE ontvang je €10 korting op een PT sessies met één van de coaches van Personal Swimming.