Verbeter jouw triathlonprestaties met DTS Wisselclinics: Een interview met trainer Wouter Dijkshoorn

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op alle aspecten van een triathlon, dus ook op de wisselmomenten. In samenwerking met Training Tweaks organiseren wij wisselclinics om deelnemers te helpen hun wisseltechniek te verbeteren. Wij hebben Wouter Dijkshoorn, een van de trainers van Training Tweaks, geïnterviewd over de focus en aandachtspunten van de DTS Wisselclinics.

 

Kan je ons vertellen waar de nadruk op ligt tijdens de wisselclinic?

 

Onze focus ligt vooral op individuele aandacht, omdat wij merken dat mensen veel spanning en weinig structuur hebben in de wisselmomenten. We proberen daarom met zo veel mogelijk oefentijd en herhalingen deelnemers te helpen bij het verbeteren van hun vaardigheden. Daarnaast geven wij handige tips tijdens de onderdelen, zoals bij het zwemonderdeel, geven wij de deelnemers handvatten voor het zwemmen in de zee bij de clinic in Zandvoort. Wij willen de individuele sporters veel aandacht geven en vooral veel laten oefenen.

 

Zijn er specifieke aandachtspunten die jullie tijdens de wisselclinic willen verbeteren?

 

Ja, we richten ons vooral op het verbeteren van de wisselmomenten. De wisselmomenten die we behandelen zijn van het zwemmen, wisselen naar het fietsen tot en met de eerste kilometer en het einde van het fietsonderdeel tot het eerste stuk van het hardlopen. We merken dat dit veel spanning en weinig structuur met zich meebrengt, dus we willen deelnemers helpen hier meer controle over te krijgen.

 

Afhankelijk van de locatie nemen we waar mogelijk stukken van het parcours op in de clinic. Hierdoor kunnen deelnemers het wisselmoment voor de triathlon goed visualiseren en ervaren ze minder stress tijdens de triathlon. Een groot voordeel is dat we tijdens de triathlon kunnen vertellen wat de beste plekken zijn om te wisselen, omdat we de clinics op de locatie van de wedstrijd geven.

 

Hoeveel instructeurs zijn er per deelnemer?

 

We streven naar een verhouding van maximaal 15 deelnemers per trainer, maar dan zijn er vaak al 2 trainers, vanwege de vele individuele vragen die we krijgen. Het is ook altijd leuk om te zien dat triatleten elkaar gaan helpen door tijdens de clinic tips te geven en van elkaar te leren.

 

Wat is de verhouding tussen deelnemers?

Bij onze clinics zijn er vaak 2/3 beginners en 1/3 ervaren atleten. Dit zorgt voor een interessante mix van deelnemers en stelt ons in staat iedereen op zijn eigen niveau tegemoet te komen.

 

Waarom is de wisselclinic aan te raden voor de ervaren triatleet

 

De wisselclinic wordt niet alleen aanbevolen voor beginners, maar ook voor ervaren triatleten. We zien vaak dat ervaren atleten nog een minuut kunnen weghalen in de wisseltijd, terwijl beginners wel 2 of 3 minuten kunnen weghalen. Bovendien kan de clinic de triathlon veel leuker maken en je een kick geven als je net 20 mensen passeert met de wissel.