PARCOURS

De snelste triathlon van Nederland: racen op het legendarische circuit van Zandvoort!

OLYMPISCHE & SPRINT AFSTAND

ZWEMMEN

Olympisch: 1500 meter

Sprint: 750 meter

 

 

Het zwemonderdeel van DTS GRAND PRIX ZANDVOORT vindt plaats in zee, en dat is uniek in Nederland. Na een korte briefing bij T1 lopen alle deelnemers gezamenlijk over het strand naar de start. Bij de start aangekomen, klinkt het startschot en ren je de zee in richting de waterscooter van de reddingsbrigade. Vandaar zwem je in een rechte lijn, langs de kust richting Bernies Beachclub. Daar kom je de zee uit en ren je over het strand naar boven, richting de wisselzone op de parkeerplaats. Zowel de Sprint als de OD zwemmen in één lijn, altijd met de stroom mee, naar de finish. Er is geen keerpunt.

 

FIETSEN

Olympisch: 40 KM – 9 rondjes
Sprint: 18,6 KM – 4 rondjes 

 

Dit is het meest spectaculaire fietsparcours van Nederland en een bucketlist voor veel triatleten; fietsen over het Formule 1 Circuit van Zandvoort! Het Circuit is exact 4.251 KM lang. Om op 40 KM uit te komen moeten we allemaal even goed opletten, want je wilt niet een rondje te veel fietsen (= “langzame” eindtijd) en zeker geen rondje te weinig (= gediskwalificeerd). Vanaf de boulevard fiets je 1KM en dan draai je het Circuit op. 100meter verder kom je langs de officiële finishlijn en daar heeft Mylaps een tijd-registratie-mat liggen waar je in totaal 9x overheen MOET zijn gefietst voordat je de Pitstraat in kunt fietsen richting T2, Uiteindelijk fiets je dus 9 volledige rondjes over het parcours voor de OD en 4 hele rondjes voor de SPRINT. Tip als je geen fietscomputer hebt: 9 (of 4) elastiekjes om je pols en na ieder rondje gaat er 1 af. Stayeren is NIET toegestaan! 

LOPEN

Olympisch: 2 ronden 10 KM

Sprint: 1 ronde 5 KM

 

 

Dit jaar hebben we een nieuw loopparcours. De afsluitende 10KM hardlopen doe je nu deels over het Circuit, een stukje door het dorp en over de boulevard. 2 rondjes van 5KM voor de OD en 1 rondje voor de SPRINT. Het is een uitdagend parcours met echt wel wat hoogtemeters. De finish is op de paddock 1 in de Tarzanbocht. Een heroïsche finishstraat brengt jou onder de finishboog en over de finishlijn, waar je een prachtige medaille omgehangen krijgt.

DUATHLOn

Bij een triathlon hoort zwemmen en uiteraard willen we dat het liefst en zijn we altijd positief ingesteld. Voor het zwemonderdeel hebben wij goed contact met de lokale reddingsbrigade. Ook houden we rekening met eb, vloed en de stroming. Zwemmen gebeurt evenwijdig aan de kustlijn. 1 strook van 750 meter of 750 meter op en neer. Iedere 250m staat iemand van de DTS crew tot aan zijn knieën in de zee met een grote vlag aan een stok om jullie, de deelnemers, de route (lijn) te wijzen. Door de snel veranderende stand van het water (eb & vloed) kan de DTS crew member met vlag ook verplaatsen zodat de deelnemers toch altijd voldoende diepgang hebben om goed te kunnen zwemmen. De drie verschillende zandbanken voor de kust vragen om absoluut maatwerk tijdens het zwemonderdeel. 
 
Wij vragen alle deelnemers zich goed te informeren over de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke muistromen en hoe daar goed mee om te gaan. Ook in de deelnemersinformatie bespreken we dit. 
 
Ons streven is altijd dat het zwemonderdeel doorgang kan vinden, maar veiligheid en gezondheid van deelnemers staat voorop. Dat betekent als de golfen in de zee te hoog zijn en/of de stroming te heftig we, in overleg met de reddingsbrigade, kunnen besluiten het zwemonderdeel af te gelasten en te vervangen voor een extra looponderdeel. De triathlon wordt dan een Run Bike Run.